Purjotårta (4 pers) 3 dl vetemjöl 125 g margarin 3 msk kallt vatten Fyllning 2½ hg purjolök 1½ msk smör Äggstanning 2 ägg 3 dl grädde alternativt mjölk salt, vitpeppar 1-2 msk riven ost ca 1 msk mjöl
Skölj purjolöken väl. Bryn smöret och låt löken mjukna i detta över svag värme. Vispa ihop ägg, mjöl och mjölk och smaksätt med salt och vitpeppar. Kavla ut degen och klä en pajform. Lägg ner den avsvalnade purjolöken och häll över äggstanningen. Strö på osten och grädda tårtan i 225 grader, ca 20 minuter.
Mamma tipsar: Baka pajskalet lite först en stund (kanske 5-10 minuter) för att pajen ska bli bättre genombakt.Rödbetsbiffar 4 rödbetor 3 potatisar 2 gula lökar 4 lantägg 1tsk salt ½ tsk svartpeppar 1 vitlöksklyfta, fint hackad - eller vad tjyven, mosa i en press smör eller margarin
Riv potatisen fint. Riv rödbetor och lök lite grövre. Vispa upp ägg och kryddor Blanda "rivet" med äggen. Forma små biffar och stek dem i ungefär 5 min på varje sida. Servera med råris och grönsallad
Ungefär lika stolt som jag är över att inte äta så mycket kött är jag efter att ha lyckats undvika de onyttiga hyllorna under mina senaste fyra besök i mataffären. Om inte det fortfarande oöppnade sockerpaketet, kakaon eller sirapen räknas förstås. Go me! Hoppas att denna disciplin ska hålla någorlunda bra ytterligare ett tag. För ni anar inte så mycket jag plockat åt mig från de där hyllorna, usch usch säger jag och skäms. Då är de impulsköp jag gjorde idag så mycket bättre. Eller vad sägs om strumpbyxor, mjukisbyxor och träningsmattor? Nödvändiga ting som alla behöver! Fast ja träningsmattan skyller jag iofs på läkarordination. Så, NU ska jag äntligen försöka ägna en stund av den här dagen åt att plugga. Puss på er!
Och nyaste fräschaste septemberlistan hittar ni här, gjord så sent som igår men som såklart kan revideras något. Mycket nytt är det. Yes, hoppas ni gillar!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar